Bejaarden Wassen | Het wassen
Selby Gildemacher had zijn tent ingericht als natte cel, waarin hij ouderen een gratis wasbeurt aanbood. Gehuld in een hagelwitte verpleeguniform en voorzien van een grote smetteloze washand zag Gildemacher er slagvaardig uit. Toch bleef de intekenlijst naast de ingang lang leeg, ondanks het feit dat Gildemacher inspeelde op actueel kritisch online commentaar op kunstsubsidie (‘Van dat geld kan je beter bejaarden wassen.’).
Bejaarden wassen, selby gildemacher, PIEK!, Entre Nous, KIK, Drenthe, online kritiek, populisme, verzorgende, bejaarden, ouderen, ouderenzorg
15338
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15338,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

Belevingsgericht werken

Belevingsgericht werken wil rekening houden met de gevoelens en de behoeften van de oudere cliënt. Sleutelwoorden zijn: aansluiten bij de belevingswereld van de oudere cliënt, respect tonen voor zijn persoon en persoonlijkheid en veel momenten aanbieden die zijn welbevinden verhogen en hem meer zingeving laten ervaren. Positieve contactmomenten zijn een belangrijke sleutel bij belevingsgerichte zorg.

Verzorgend wassen

In de langdurende zorg zullen cliënten die matig tot volledige hulp nodig hebben en gemiddeld zes dagen van de week, voordeel ondervinden van verzorgend wassen. Onderzoek laat zien dat er in verpleeg- en verzorgingshuizen, gemiddeld genomen voor deze groepen, een à twee keer per week wordt gedoucht of gebaad (in de gehandicaptenzorg gebeurt douchen en baden waarschijnlijk wat vaker). Per dag gaat het bij deze groepen meestal om minimaal een keer een volledige wasbeurt (al dan niet op bed) en soms een tweede, meer beperkte wasbeurt, bijvoorbeeld van het onderlichaam bij incontinentie.

Wassen-zonder-water

Verzorgend wassen wordt ook wel wassen-zonder-water genoemd. Verzorgend wassen werkt met speciale met vloeistof geïmpregneerde washandjes of -doekjes. Met deze al dan niet voorverwarmde wegwerpdoekjes of -washandjes wordt een wasbeurt gegeven zonder dat daar een waskom, water en zeep of handdoeken bij nodig zijn. De vloeistof zorgt voor een pH-neutrale reiniging.

Werkwijze

Bij verzorgend wassen wordt de cliënt met een washandje of -doekje gewassen. Afdrogen is meestal niet nodig doordat de lotion vervliegt. Bij huidplooien kan het nodig zijn om de huid droog te deppen.
Er bestaan washandjes en -doekjes van verschillende merken, meestal verpakt in pakjes van 5 à 8 stuks.
Gebruik de washandjes of -doekjes op door de cliënt gewenste temperatuur.
Het wassen kan plaatsvinden op bed, bij de wastafel, onder de douche of in bad. Dit hangt af van de conditie en voorkeur van de cliënt.

Algemene uitgangspunten bij wassen

Houd rekening met de behoeften en mogelijkheden van de cliënt.
Hulp bij het wassen kan schaamtegevoelens oproepen, zowel bij de cliënt als bij degene die wast.
Wanneer kans bestaat op contact met urine of ontlasting, bijvoorbeeld bij een incontinente cliënt, wordt het dragen van handschoenen aangeraden.
Wanneer het onderlichaam door incontinentie is bevuild met feces, kan een speciale reinigingsschuim gebruikt worden en droge washandjes in plaats van de geïmpregneerde.
Pas na iedere lichaamsverzorging van een cliënt handhygiëne toe.

Hygiënische aandachtspunten

Gebruik bij iedere wasbeurt een nieuw pakje met washandjes of -doekjes. Vanuit hygiënisch oogpunt wordt, in verband met infecties, het bewaren en hergebruiken van geopende pakjes afgeraden.
Gebruik per lichaamsdeel een (kant van de) washand of een wasdoekje.
Was bij mannen de geslachtsdelen nadat de voorhuid is teruggetrokken.
Was bij vrouwen de geslachtsdelen van boven (buikzijde) naar beneden (anus). Dit voortkomt dat micro-organismen vanuit de anus in de urinewegen terecht komen.

Jeroen de Jong

Jeroen de Jong is Verzorgende IG bij de Zorgcombinatie Noorderboog in Meppel.
Jeroen heeft mij in een crash course uitgelegd hoe het wassen van ouderen in een verzorgingstehuis gaat. Waar ik op hoor te letten, wat bijvoorbeeld belevingsgericht werken is, kortom wat het werk van een verpleegkundige in de ouderenzorg inhoud.
De Verzorgende-IG verleent basiszorg, overlegt met andere beroepsbeoefenaren; artsen, fysiotherapeuten e.d. stelt het zorg(leef)plan op en voert werkzaamheden uit vastgelegd in dit zorg(leef)plan. Daarnaast mag de Verzorgende-IG de verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals katheters inbrengen, injecties geven, etc

One time they were just like you