Bejaarden Wassen | Het kamp
Selby Gildemacher had zijn tent ingericht als natte cel, waarin hij ouderen een gratis wasbeurt aanbood. Gehuld in een hagelwitte verpleeguniform en voorzien van een grote smetteloze washand zag Gildemacher er slagvaardig uit. Toch bleef de intekenlijst naast de ingang lang leeg, ondanks het feit dat Gildemacher inspeelde op actueel kritisch online commentaar op kunstsubsidie (‘Van dat geld kan je beter bejaarden wassen.’).
Bejaarden wassen, selby gildemacher, PIEK!, Entre Nous, KIK, Drenthe, online kritiek, populisme, verzorgende, bejaarden, ouderen, ouderenzorg
16906
page-template-default,page,page-id-16906,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

Kamp Entre Nous

Een humanitaire missie in eigen land

Basiskamp Entre Nous start vanuit de boeiende geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Dit was een private organisatie die in Frederiksoord (Drenthe) werd opgezet in 1818 door generaal Johannes van den Bosch.

Basiskamp Entre Nous is bedacht door Edwin Stolk(kunstenaar) en wordt gerealiseerd i.s.m. Stichting KiK. Door met de Maatschappij van Weldadigheid, de Koninklijke Landmacht, de gemeente Westerveld, Provincie Drenthe en vele anderen samen te werken ontstaat een tijdelijk laboratorium, een nieuwe proefkolonie waar de zoektocht naar alternatieven voor onze verzorgingsstaat centraal staat.

“De woorden Entre Nous komen uit het Frans, ze betekenen ‘tussen ons’ en verwijzen naar de titel van een oefening in het begin van mijn militaire diensttijd die moest leiden tot verbroedering onder de dienstplichtigen. In dit basiskamp onderzoeken we wat we als burgers voor elkaar betekenen en hoe dat tot uiting komt in de ruimte tussen ons.“ ~Edwin Stolk

Basiskamp Entre Nous, is een militair kamp dat is gebouwd naar naar het model van de Nederlandse landmacht in Irak. Eind mei en begin juni 2017 heeft het 101/103 Geniebataljon uit Wezep op locatie in Frederiksoord de basis aangelegd.

Voor iedere kunstenaar (of duo) was er een degelijke legertent van 5m x 5,5m met een houten vlondervloer.
De tenten stonden in een ‘straat’ en zijn ingericht door een plaatselijke kringloopwinkel.

Er zijn vier 20 voets containers omgebouwd tot werkplaats met stroom en licht. Daarvan is er één voor de keuken gebruikt.

tentstraat
tent-naambord
tent_binnen2
tent-binnen2
straat-mist
wachttoren-mist

Kunstenaar en kok Egon Hanfstingl kookte iedere avond, gedurende de hele maand, een heerlijke en bijzondere gezamenlijke maaltijd.

In de Indiase traditie van Ayurveda is eten de eerste stap in genezing. Dat geldt voor lichaam en geest. Om te helpen genezen de geest van dualistische projectie van een kalmerende sattvisch dieet is aanbevolen. Dus koken we sattvic voedsel en zijn aandachtig tijdens het bereiden van het eten.” ~Egon Hanfstingl

avondeten
Avond-eten2


Reportage over de kunstenaars in het militaire kamp in Frederiksoord door RTV Drenthe


Panorama gemaakt door Karel Gillissen.